Think aloud is een methode die het ontwerp op de bruikbaarheid evalueert zodat deze mogelijk verhoogd kan worden. Ze wordt vaak ingezet voor het evalueren van het ontwerp van een systeem op bruikbaarheidsfouten. Think aloud wordt vaak gebruikt om informatie te verzamelen over de bruikbaarheid van een systeem bij het testen van computersystemen met potentiële eindgebruikers. Tijdens opgenomen usability-sessies ‘interacteren’ gebruikers met een (prototype) systeem of interface volgens een vooraf bepaalde set van scenario’s terwijl ze hun gedachten verwoorden. Analyses van deze verbale uitdrukkingen geven gedetailleerd inzicht in bruikbaarheidsproblemen waar eindgebruikers daadwerkelijk tegenaan lopen, maar ook in de oorzaken die aan deze problemen ten grondslag liggen: Bij een hardopdenktest vraag je testdeelnemers om het systeem te gebruiken terwijl ze continu hardop denken – dat wil zeggen, gewoon hun gedachten verbaliseren terwijl ze door de gebruikersinterface bewegen.
Uitvoering
Deelnemers worden opgenomen tijdens het interageren met het systeem/prototype. Hierbij kunnen of vooraf bepaalde vragen/scenario’s aan de gebruiker voorgelegd worden die ze tijdens het testen met elkaar bespreken door hardop te denken en de prototype te bediscussiëren. De methode geef op deze manier gedetailleerde inzichten in bruikbaarheidsproblemen en de mogelijk ten grondslag liggende oorzaak hiervan. Daarnaast is think aloud goedkoop, robuust, flexibel, en makkelijk. De methode is geschikt voor individuen en kleine groepen.
Tips voor het toepassen van deze techniek
Het testsysteem moet een interactief prototype zijn dat niet volledig geïmplementeerd hoeft te worden. Wanneer twee testers het prototype tegelijkertijd testen, kan het voorkomen dat de tester(s) na verloop van tijd stilvallen. Het is dan belangrijk om de spraakstroom te stimuleren waardoor meer antwoorden worden gegeven.
Zorg er ook voor:
- om representatieve gebruikers te werven
- hen representatieve taken te geven om uit te voeren, en
- zwijg en laat de gebruikers aan het woord
Gebruik voor de opname een voice recorder of camera. Vraag vooraf om toestemming van de testdeelnemers. Wees niet vooringenomen. En let op dat je niet door aanwijzingen te geven het natuurlijke gebruik van de tester onderbreekt.
Om de methode voor bepaalde doelgroepen (zoals deelnemers met laaggeletterdheid of lage gezondheidsvaardigheden) geschikt te maken zou je ervoor kunnen zorg om eenvoudige taken aan de deelnemers te geven. Bereid daarnaast mogelijk een aantal vragen voor om structuur te geven aan de gebruiker: (bijv. wat verwacht je van deze knop?). Vraag om toepassing, voorbeelden en suggesties en hoe dit nog makkelijker kan voor de gebruiker. Geef van tevoren aan dat elk antwoord goed is om te voorkomen dat iemand stil valt om “niets te zeggen wat niet goed is” of niet durft iets te zeggen wat mogelijk niet klopt. Laat eventueel van tevoren een korte clip zien die een voorbeeld geeft wat de gebruiker kan verwachten/wat van hem of haar wordt verwacht.
Meer informatie over deze techniek staat beschreven op de volgende pagina’s:
- Thinking Aloud: The #1 Usability Tool (nngroup.com)
- Demonstrate Thinking Aloud by Showing Users a Video (nngroup.com)
Classificering
- Tijd
- Gemiddeld
- Personeel
- Weinig
- Kosten
- Weinig
- Expertise
- Gemiddeld
- Deelnemers
- Gemiddeld